10 najšarmantnijih malih mjesta u svijetu!


10 mjesto10. Posljednje mjesto na našoj ljestvici zauzelo je malo mjesto Juzcar koji se nalazi u Španjolskoj u pokrajini Andaluziji. Nekad je to bilo obično malo mjesto sa tradicionalno bijelim kućama po kojima je ta regija poznata i po ničemu se nije izdvajao, no svjetsku je slavu stekao 2011. godine kada ga je tvrtka Sony odabrala za premijeru i promociju svog filma Štrumfovi 3D, a ubrzo su poplavile i cijelo je selo dobilo „štrumfovski“ izgled. Nakon što je završila promocijska kampanja i snimanje filma Sony je htio organizirati ponovno bojanje grada u bijelo, ali stanovnici grada su to odbili i odlučili da će plavi izgled zadržati trajno. Ispostavilo se da je to bio pametan potez jer je sada to postala prava turistička atrakcija! :)

9 mjesto 9. Mjesto na ovoj ljestvici zaslužuje i malo mjesto Giethoorn ili Nizozemska Venecija, a nalazi se na sat i pol vožnje automobilom od Amsterdama. Ovo slatko mjesto broji 2500 stanovnika, Ono po čemu je ovo mjesto jedinstveno je da nema ceste i da se automobili ostavljaju na ulazu, pa je tako jedini način da pristupite ovim kućicama Giethoorna, je preko vode ili pješice. Ako tražite nešto neobično a opet lijepo ovo je idealno mjesto za vas!

8 mjesto 8. Vjerujemo da je i vas, kao i nas, ova fotografija ostavila bez daha i da se pitate gdje je to mjesto. Mi smo tu informaciji za vas otkrili. Dakle, Gásadalur je malo mjesto koje se nalazi na “Ovčjim otocima”, a ono zbog čega definitivno zaslužuje mjesto na našoj ljestivici uz sve ostale očigledne razloge je i lokacija ( rub litice sa pogledom na more). Vjerovatno ste poželjeli otići tamo i prvo što vam je palo na pamet je kako stići do Gásadalur? No, i to smo se potrudili otkriti za vas! Postoje dva načina kako doći to ovog nevjerovatnog mjesta. Jedna mogućnost je izlet na planinski teren koji okružuje naselje, a uzdiže se preko 2.000 metara visok, i onda putovati još više kilometara do sela. Druga opcija je uspjeti popeti se na liticu (naravno ako ste avanturističkog duha :) )

Pasted Graphic7. Malo da se prebacimo i u Lijepu našu na 7. mjestu naše ljestvice nalazi se mali gradić Motovun. Samo ime je keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori. Motovun čine tri dijela grada. Na samom vrhu najstariji je dio, ispod njega je "Podgrađe", a noviji se dio "Gradiciol" spušta niz padinu. Ovo malo simpatično mjesto poznato je po hrvatskom književniku Vladimiru Nadzoru koji je svoj roman “Veli Jože” smjestio upravo tamo, ali i Motovun Film festival koji traje 5 dana i idealna je prilika da ga posjetite ako još uvijek niste!

hahoe folk 6 mjesto6. Hahoe folk je tradicionalno malo mjesto koje se nalazi u Južnoj Koreji i potječe iz 16 stoljeća. Njega je osnovao klan Ryu iz grada Pungsana, koji je selo organizirao oko svoje vile u duhu korejske filozofije i to u u obliku cvijeta lotusa s dva zareza. U njemu su sačuvane i drvene kuće seoskih gospodara, pripadnika klana Yu, paviljoni i obrazovne konfucijanske dvorane (koji čine 6 korejskih nacionalnih blaga), ali i skupine blatnih jednokatnica sa slamnatim krovom u kojima je živio običan puk. Ovakvom organizacijom oblik sela naglašava strogu društvenu strukturu feudalnog i klanskog društva dinastije Joseon. Ako vas zanima narodna tradicija plesa sa maskama ovo je idealno mjesto za vas!

colmar 5 mjesto5. Comar je malo mjesto u Francuskoj, točnije smješten je u istočnom podnožju planine Vogezi, gdje prolazi rijeka Lauch koja je kanalom povezana sa rijekom Rajnom. Ovo simpatično malo mjesto karakteristično po očuvanosti, arhitektonskim spomenicima i muzejima, a zanimljiva je informacija da vam neće biti potrebni kšobrani jer je upravo tamo najmanja godišnja količina padalina.

4 mjesto malta4. Popeye Village ili na hrvatskom Popajevo selo (poznato i kao Sweethaven) je zabavni park na Malti uređen po legendarnom crtanom filmu Mornaru Popaju. Ovo selo nije bilo prvobitno namjenjeno da služi današnjoj svrsi, već je sagrađeno za potrebe snimanja filma Popeye. U ovom neobičnom i zanimljivom malom mjestu izgrađeno je više od 20 drvenih konstrukcija za potrebe snimanja, a filmske ekipe napustile su selo, ostavljajući cijeli set iza sebe. Vidjevši ovo, kreativni mještani dosjetili su se i dodatno uredili selo, pretvorivši ga u zabavni park. Unajmili su glumce i počeli privlačiti turiste iz cijelog svijeta koji su željeli uživati u okruženju svog omiljenog crtanog lika iz djetinjstva. U Popajevom selu danas možete ići na lutkarske predstave, posjetiti muzej, kino, a možete čak i glumiti u vlastitom filmu!

hallstat 3 mjesto3. Hallstat se nalazi na na jugozapadnoj obali Halstattskog jezera u austrijskom kraju Salzkammergutu. Zanimljiva činjenica o ovom malom mjestu je to da je ono jedno od najstarijih ljudskih naselja u Europi zbog nalazišta soli, i da se upravo u njemu nalazi najstariji rudnik soli na svijetu koji je danas muzej. Ako mislite da je to sve što je bitno o ovom malom mjestu iznenadit ćete se jer je Hallstat zajedno s planinom Dachstein 1997. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

reine 2 mjesto2. Drugo mjesto na našoj ljestvici zauzelo je malo ribarsko mjesto Reine koje se nalazi u Norveškoj.Navesti ćemo dva razloga zašto ga trebate posjetiti: 1. Najveći tjedni magazin u Norveškoj odabrao je upravo Raine kao najljepše malo mjesto 2. Fotografija preko Reine iz planine Reinebringen nalazi se kao naslovna stranica nekoliko turističkih brošura i knjiga. To je pogled koji treba doživjeti iz prve ruke. Sada ste sigurni da ga želite posjetiti!

taiwan 1. Vjerujemo da niste čuli za ovo malo simpatično mjesto na Tajvanu , ali nakon što vam kažemo nekoliko riječi o njemu bit će vam jasno zašto je zauzelo prvo mjesto na našoj ljestivici! Krenimo ukratko sa poviješću, The Rainbow village bio je izgraden za nacionalističku vojsku, a kasnije je postao prostor za javnost. Vlada Tajvana ga je odlučila srušiti, no onda je došao jedan simpatičan čovjek (rainbow grandpa) koji je iscrtao cijelo mjesto kako bi ga spasio. Svaka ilustracija je drugačija i ima svoje značenje, a danas je ono poznato u svijetu upravo zbog toga. Ako želite vidjeti nešto novo i drugačije ovo je mjesto koje morate posjetiti!


Izvor fotografija: http://www.nationalgeographic.com