10 najslikanijih gradova Europe!


madrid-wide-and-hd-1048230
10.Madrid je glavni i najveći španjolski grad. Nalazi se u središtu Španjolske na prosječnoj nadmorskoj visini od 600 metara. Ovaj lijepi grad godišnje privlači i više od 6 milijuna turista. Na ulicama Madrida možda sretnete i našeg Luku Modrića koji je član Real Madrida.

14592289.Istanbul je sa svojih 13 milijuna stanovnika najveći grad Turske. Grad je podijeljen na dva kontinenta, tako da su određeni djelovi grada zemljopisno smješteni u Europi, a drugi u Aziji. Od svih znamenitosti, posebno se ističe Aja Sofija, koja je definitivno remek-dijelo bizantske arhitekture.

vienna_parliament_by_cookiemagik-d42bstq8. Beč je glavni i najveći grad Austrije te nekadašnja prestolnica Austro-Ugarske Monarhije. Svojom kulturnom i turističkom ponudom privlači više od 5 milijuna turista svake godine. Beč leži na obalama Dunava i nalazi se na sjeveroistoku Austrije, samo 40 km od Bratislave.

Prague_Castle_as_seen_at_night7.Prag je glavni i najveći grad Češke. Nalazi se u samom središtu države na rijeci Vltavi. Stari dio grada uvršen je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske kulturne baštine. Osim po ljepotama staroga grada i jeftinom pivu, Prag je poznat i po Praškom dvorcu, najvećem svjetskom dvorcu površine preko 70.000m².

firenca6.Firenca je glavni grad pokrajine Toskane, koja se nalazi u središnjem dijelu Italije. Središte ovog popularanog turističkog odredišta uvršteno je na popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine. U ovom gradu su živjele mnoge poznate osobe kao npr. obitelj Medici, Dante Alighieri, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei itd.

venecija_035.Veneciju su još nazivali i Grad vode, Grad mostova, Grad svjetlosti. Prekrasan grad nalazi se u talijanskog regiji Veneto u sjeverom dijelu Jadranskoga mora. Venecija je poznata po mnoštvu kanala kojima se plovi u poznatim gondolama. Ovaj poseban grad nekada je bio sjedište, nama mrske, Mletačke Republike.

Spain-barcelona4. Barcelona je glavni i najveći grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije. Grad se nalazi na istočnoj obali. Zapanjujuće znamenitosti, od kojih se posebno ističe Sagrada Faimilia, godišnje privlače i više od 5 milijuna turista. Osim, po Gaudijevim znamenitostima, Barcelona je svjetski poznata i po istoimenom nogometnom klubu.

london_00113.London je glavni i najveći grad Ujedinjenog Kraljevstva. Nalazi se na rijeci Temzi u južnoj dijelu Engleske. Spektakularne znamenitosti, neki od najbolji svjetskih muzeja, odličan shopping i ostale prednosti ovog svjetskog financijskog središta, godišnje privuku i više od 15 milijuna turista.

rim2.Rim ili Viječni grad, kako ga se zna nazivati, glavni je i najveći grad Italije. Nalazi se u regiji Laciji u središnjem dijelu Italije. Zbog mnogih spektakularnih povjesnih znamenitosti, sjedište Rima i Vatikana nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske kulturne baštine.

kvadrat-stan-pariz-1331561945-1347641.Pariz je glavni i najveći grad Francuske. Pariz sa svojim metropolitanskim područjem broji i preko 11 milijuna stanovnika, što je najviše u Europi. S preko 45 milijuna posjetitelja svake godine, svakako je jedan od najpopularnijih turističkih gradova svijeta.