Opće informacije o Ateni


atena
Atena je glavni grad Grčke i jedan od najpoznatijih gradova u svijetu. Današnja Atena je moderan i velik grad koji prema zadnjim procjenama ima oko 750,000 stanovnika. Antička Atena je bila moćan grad-država i poznati centar edukacije i znanosti i jedan od gospodarski i vojno najjačih gradova antičkog svijeta. Grad Atena ime je dobila po božici iz grčke mitologije, Ateni.

Atena se često naziva kolijevkom zapadne civilizacije zbog svojih kulturnih doprinosa tijekom 5. i 4. stoljeća prije Krista. Iz tog razdoblja u Ateni je ostalo mnogo antičkih zgrada, umjetničkih djela zbog čega je odredište mnogih turista. Od svih antičkih građevina najpoznatija je Akropola, koja je priznata kao jedna od najboljih primjera klasične grčke umjetnosti i arhitekture.


Opće informacije o GrčkojZemljopisni položaj

Grčka je država u jugoistočnoj Europi. Nalazi se na obalama Egejskog mora, Jonskog mora i Sredozemnog mora. Graniči sa Albanijom, Makedonijom, Bugarskom i Turskom. Ukupna dužina kopnene granice je 1.288 km a dužina obale joj je 13.676 km.

Površina
131.957 km2

Broj stanovnika
11,12 milijuna (2011.)

Državno uređenje
Parlamentarna republika

Glavni grad
Atena, 664.046 (2011.)

Klima
Klima se može kategorizirati u tri grupe: mediteranska, alpska i umjerena. Prvu karakteriziraju blage, kišne zime i vruća, sušna ljeta. Alpska klima vlada u planinskim područjima sjeverozapadne Grčke a umjerena klima podrazumijeva hladne, sušne zime i vlažna i vruća ljeta. Ipak, u globalu možemo reći da u Grčkoj prevladava topla mediteranska klima. Ljetni dani su suhi i vrući a olakšanje donosi svježi povjetarac, osobito na sjeveru zemlje i uz obalu. Atena zna biti neugodno vruća pa bi se posjetitelji trebali polako prilagođavati na teške vremenske uvjete. Večeri su svježe.

Novac
Euro (€) = 100 centa. Novčanice za EUR 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za EUR 2, 1 i 50, 20, 10, 5, 2 i 1 centa.

Jezik
Grčki (Ellenika). Ljudi koji se bave turizmom kao i mlađe generacije govore i engleski, francuski, njemački i talijanski jezik.

Search Hotels

Check-in date

Check-out date