Opće informacije o Barceloni


barcelonaBarcelona, glavni grad španjolske autonomne pokrajine Katalonije i glavno trgovačko i industrijsko središte u Španjolskoj, jedna od najvećih luka i najveći grad na Sredozemnom moru.

Urbano područje grada se proteže izvan granice gradske uprave na područje oko 803 km² i broji preko
1,602 milijuna stanovnika.
Barcelona je smještena u maloj obalnoj nizini nedaleko od francuske granice u podnožju planine Collserola.
Barcelona je danas važno kulturno središte i jedna od vodećih turističkih destinacija s bogatom kulturnom baštinom. Barcelona je, nakon Pariza, Londona i Rima, četvrti grad po posjećenosti u Europi, te je, s 5 milijuna turista godišnje ispred Madrida čime postaje najpopularnije turističko odredište u Španjolskoj.


Opće informacije o ŠpanjolskojZemljopisni položaj

Smještena je na jugozapadu Europe. Španjolska zauzima veći dio Pirinejskog poluotoka. Dio su njenog teritorija i dva arhipelaga, smješteni u Sredozemnom moru (Baleari) i Atlantskom oceanu (Kanarski otoci), sjevernoafrički primorski gradovi Ceuta i Melilla, koji su pod španjolskom upravom te enklava Llivia u francuskim Pirinejima. Španjolska graniči na sjeveru s Francuskom i Andorom, s Portugalom na zapadnu te s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu. Sjevernoafrički teritoriji pod španjolskom upravom graniče s Marokom. Ukupna dužina španjolske kopnene granice je 1918 km.

Površina

505,988 km2

Broj stanovnika

6,77 milijuna ‎(2014.)

Državno uređenje

Parlamentarna Monarhija od 1978.

Glavni grad
Madrid, 3,165 milijuna (2014.)

Klima

Istok i jug države – prosječne temperature: 13°C do 25°C Sjeverozapad – prosječne temperature: 8°C -20°C. Unutrašnjost –prosječne temperature: 3°C -23°C

Novac
Euro (€) = 100 centa. Novčanice za € 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za € 2, 1 i 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent.

Jezik

Španjolski (Kastiljski), katalonski (na sjeveroistoku), galicijski (na sjeverozapadu) i baskijski (na sjeveru).

Search Hotels

Check-in date

Check-out date