Opće informacije o Londonu


London-1_tcm233-2111842London glavni je grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva. London je značajan globalni grad i jedno od najvećih svjetskih financijskih središta. Golemi utjecaj Londona na politiku, financije, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, te umjetnost i kulturu, uvelike doprinosi globalnom statusu grada.

Grad je i važna turistička destinacija za domaće i strane posjetitelje. U Londonu se nalazi 4 mjesta svjetske baštine: Londonski Tower, povijesno naselje u Greenwichu, Botanički vrt u Kewu, i područje koje sadrži Westminstersku palaču, Westminstersku opatiju i crkvu Svete Margarete. U Londonu živi populacija vrlo raznolikih kultura, nacionalnosti i religija, te se na području grada govori više od 300 jezika. Službeni broj stanovnika prema zadnjem popisu iznosi 7 556 900 unutar međa Velikog Londona, što ga čini daleko najmnogoljudnijim gradom u Velikoj Britaniji i cijeloj Europskoj uniji.


Opće informacije o Velikoj BritanijiZemljopisni položaj

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (najčešće se naziva samo Velika Britanija, UK ili samo Britanija) je suverena država koja se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Europe. Velika Britanija je smještena na sjeverozapadnoj obali kontinentalne Europe, okružena je Sjevernim morem, Engleskim kanalom i Atlantskim oceanom. Pod suverenitetom Ujedinjenog Kraljevstva, iako nisu njegov dio, spadaju i zavisni teritoriji - Kanalski otoci, otok Man te niz prekomorskih teritorija. Ujedinjeno Kraljevstvo je nastalo nizom Zakona o uniji (Act of Union), koji su ujedinili Englesku, Škotsku i Wales sa Sjevernom Irskom, regijom na otoku Irskoj. Britansko otočje je zemljopisni naziv za skupinu otoka, kojima pripadaju Velika Britanija, Irska, otoci Man, Wight i Orkney, Hebridi, otočje Shetland, Kanalski otoci i drugi.

Površina

242,514 km²

Broj stanovnika

64,1 milijun (2013.)

Državno uređenje

Parlamentarna monarhija

Glavni grad

London,
8,539 milijuna (2014.)

Klima
Pretežno kišovito tijekom cijele godine. Dok Engleska i Wales bilježe prosječne temperature kao i u Europi, zimi rijetko ispod -5 C a ljeti rijetko iznad 30 C, Škotska bilježi prilično promjenljive vremenske uvjete s ponešto nižim temperaturama nego u ostalim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva. Sjeverna Irska ima pretežno pomorske klimatske uvijete, vrijeme je dosta nestabilno s prosječnim temperaturama SIJEČANJ: 6.5 C, SRPANJ: 17.5 C.

Novac

Britanska funta (£) = 100 penija. Novčanice za 50, 20,10 i 5 £. Kovanice

Jezik

Engleski, službeno priznati regionalni jezici: velški, škotski, galski, irski, kornvolski i ulsterski škotski

Search Hotels

Check-in date

Check-out date