Kretanje


empty-tubeZa jeftino kretanje Londonom preporučuje se kretanje metrom i javnom linijom autobusa u kombinaciji s vlastitim nogama. Za kretanje metrom i autobusom svakako trebate kupiti Oyster card koja vam ovisno o tipu kartice vrijedi ili za cijeli ili za dio londonskog javnog prijevoza. Postoje tri tipa Oyster carda. Prvi tip je "Pay as you go", što znači da svaki put kada se vozite bilo kojim oblikom londonskog javnog prijevoza novac automatski skida s kartice, odnosno oduzima od novaca koji ste odlučili staviti na nju. (cijena kartice 5£ depozita, a na nju uplatite koliko želite) Drugi tip kartice je "Travel card", što znači da možete kupiti dnevne, tjedne ili mjesečne karte pomoću kojih se možete voziti koliko želite svim granama javnog prijevoza u Londonu. (cijena ovisi o zonama prijevoza) Treći tip kartice je "Bus card" koja vam vrijedi samo za autobus.

Oyster card možete kupiti na svim metro stanicama ili je jednostavno možete naručiti online. Kupnja pojedinačnih karta se ne preporučuje, jer je tada cijena karata čak 100% skuplja. Karte za javne autobusne linije, ukoliko nemate Oyster card, kupujete na samom ulazu u autobus.

Vrlo zanimljiva i isplativa opcija (ukoliko namjeravate posjetiti mnogo različitih znamenitosti) je
London Pass kartica. Kupnjom kartice (najjednostavnije i jeftinije je kupiti karticu preko interneta) možete izabrati želite li karticu podići u Londonu (s papirom koji dobijete na e-mailom kao potvrda kupnje) ili želite da vam karticu dostave na kućnu adresu. Postoje dvije vrste London Pass kartice, prva je ona koja uključuje besplatan ulaz bez čekanja u redu na 55 različitih atrakcija, vodič s oko 120 stranica i razne popuste, a druga je koja uz sve to uključuje i javni prijevoz u Londonu. Cijena kartice ovisi na koliko dana uzmete karticu. Tako npr. cijena kartice bez javnog prijevoza za 1 dan iznosi 46£, dok cijena kartice s javnim prijevozom za 1 dan 54£. Kartica je isplativa ako dobro isplanirate dan i posjetite više od ponuđenih 55 znamenitosti.