Opće informacije o Madridu


madridMadrid je glavni grad Španjolske i nalazi se u središnjem dijelu zemlje. U užem
dijelu grada živi oko 3,1 milijuna njegovih stanovnika po procjenama iz 2003. godine. Time se Madrid nakon Londona i Berlina ubraja u najveće gradove Europske unije. Madrid je i glavni grad provincije i istoimene autonomne oblasti.

Madrid je važan nacionalni i internacionalni trgovački i financijski centar, čija se ekonomska snaga vidi na njegovim širokim i prostranim avenijama i bulevarima. Grad je osim toga političko, upravno i kulturno središte Španjolske. U Madridu je sjedište španjolske vlade, a ondje stoluje i španjolski kralj, te katolički biskup. Madrid je i važan akademski centar sa šest sveučilišta, brojnim obrazovnim institutima, visokim i višim školama, te akademijama, a ondje se nalaze i brojni muzeji, kazališta i ostale kulturne nacionalne i internacionalne institucije. Grad Madrid je drugo po jačini turističko središte Španjolske iza Barcelone, koji privlači preko 20 milijuna turista godišnje.

Opće informacije o ŠpanjolskojZemljopisni položaj

Smještena je na jugozapadu Europe. Španjolska zauzima veći dio Pirinejskog poluotoka. Dio su njenog teritorija i dva arhipelaga, smješteni u Sredozemnom moru (Baleari) i Atlantskom oceanu (Kanarski otoci), sjevernoafrički primorski gradovi Ceuta i Melilla, koji su pod španjolskom upravom te enklava Llivia u francuskim Pirinejima. Španjolska graniči na sjeveru s Francuskom i Andorom, s Portugalom na zapadnu te s britanskom kolonijom Gibraltar na jugu. Sjevernoafrički teritoriji pod španjolskom upravom graniče s Marokom. Ukupna dužina španjolske kopnene granice je 1918 km.

Površina

505,988 km2

Broj stanovnika

44.1 milijuna (god. 2005)

Državno uređenje

Parlamentarna Monarhija od 1978.

Glavni grad
Madrid, 5.5 milijuna stanovnika (god. 2005)

Klima

Istok i jug države – prosječne temperature: 13°C do 25°C Sjeverozapad – prosječne temperature: 8°C -20°C. Unutrašnjost –prosječne temperature: 3°C -23°C

Novac
Euro (€) = 100 centa. Novčanice za € 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za € 2, 1 i 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent.

Jezik

Španjolski (Kastiljski), katalonski (na sjeveroistoku), galicijski (na sjeverozapadu) i baskijski (na sjeveru).

Search Hotels

Check-in date

Check-out date