Opće informacije o Milanu


milanoMilano je grad u Italiji, glavni grad regije Lombardije i milanske Provincije. Grad naseljava oko 1,3 milijuna stanovnika, dok je gradsko područje peto najveće u Europskoj uniji s procijenjenim stanovništvom od 4,3 milijuna.

Milano je cijenjen kao svjetsko središte mode i dizajna, s velikim globalnim utjecajem u trgovini, industriji, glazbi, sportu, književnosti, umjetnosti i masovnim medijima. Lombardijski metropolis posebno je poznat po svojim modnim kućama i trgovinama, kao u čuvenoj ulici Montenapoleone, i Galeriji Viktora Emanuela (Galleria Vittorio Emanuele), koja se smatra najstarijim trgovačkim centrom u svijetu. Milano je veoma poznat i po glazbenoj, posebno opernoj, tradiciji, kao dom više značajnih skladatelja, (Giuseppe Verdi) i teatara (Teatro alla Scala). Milano je poznat i po nekoliko značajnih muzeja, sveučilišta, akademija, palača, crkava i biblioteka (Akademija Brera i Castello Sforzesco), i po dva slavna nogometna tima: Milan i Inter. Sve navedeno Milano čini jednom od najpopularnijih turističkih destinacija u regiji, pa čak i u Europi.


Opće informacije o ItalijiZemljopisni položaj

Republika Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Jedinu kopnenu granicu ima na sjeveru, na Alpama, gdje graniči s Francuskom, Švicarskom, Austrijom i Slovenijom. Neovisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.

Površina
301,338 km2

Broj stanovnika

59,83 milijuna (2013.)

Državno uređenje

Republika od 1946. god.

Glavni grad
Rim, 2,627 milijuna (2012.)

Klima

Sjever – prosječne temperature: SIJ: 0 - 5 C, SRP: 20 – 28 C Jug – prosječne temperature: SIJ: 5 – 11 C, SRP: 22 – 30 C

Novac

Euro (€) = 100 centa. Novčanice od € 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice od € 2, 1 i 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent.

Jezik

Talijanski

Search Hotels

Check-in date

Check-out date