Opće informacije o Parizu


parisPariz je glavni i najveći grad Francuske. Smješten je na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj, u središtu pokrajine Il-de-France, također poznate kao "Pariška regija". Stanovništvo grada Pariza procjenjuje se na 2,224 milijuna (2010.) ali metropolitansko područje (aire urbaine) naseljava više od 11 milijuna stanovnika.

Pariz je danas jedan od vodećih svjetskih poslovnih i kulturnih središta, s utjecajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu, znanost i umjetnost, što sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova. Pariz jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, s 45 milijuna posjetitelja svake godine u Pariškoj regiji, od čega 60% stranih turista, koje u Pariz privlače brojne znamenitosti i atrakcije.Opće informacije o FrancuskojZemljopisni položaj

Republika Francuska (franc.: République Française) površinom je najveća europska zemlja. Na sjeveru je tunelom ispod kanala La Manche (English Channel) spojena s Velikom Britanijom, na sjeveroistoku graniči s Belgijom i Luksemburgom, na istoku sa Njemačkom, Švicarskom i Italijom, a na jugozapadu s Španjolskom i Andorom. Između Nice i talijanske granice nalazi se enklava Monako, a jugoistočno od Nice nalazi se otok Korzika.

Površina

545.630 km2

Broj stanovnika

66,03 milijuna (2013.)

Državno uređenje

Republika od 1792.g.

Glavni grad

Pariz, 2,224 milijuna (2010.)

Klima

Pretežno hladne zime i topla ljeta, uz mediteransku obalu vruća ljeta i blage zime. Klima varira od jedne regije do druge: alpska u francuskim Alpama, kontinentska na istoku, oceanska na zapadu.

Novac

Euro (€) = 100 centa. Novčanice za € 500, 200, 100, 50, 20, 10, 5. Kovanice za € 2, 1 i 50, 20, 10, 5, 2 i 1 cent.

Jezik

francuski, uz brojne lokalne dijalekte. Baskijski se govori kao prvi jezik na jugozapadu, a bretonski u Bretanji. Mnogi Francuzi znaju osnove engleskog, posebno oni u turistički značajnim regijama.


Search Hotels

Check-in date

Check-out date