Opće informacije o Stockholmu


Stockholm.original.2764Stockholm je glavni i najveći grad Švedske. Uže je gradsko područje prema posljednjoj procjeni imala 798.715, a šire 1.949.516 stanovnika. Sjedište je, između ostalog, Kraljevske švedske akademije znanosti, Karolinska instituta i Švedske akademije, ustanova koje odabiru dobitnike Nobelove nagrade iz fizike, kemije, ekonomije, medicine i književnosti.

Stockholm se nalazi na istočnoj obali Švedske. Obala oko grada je izrazito razvedena (Stockholmski arhipelag koji se sastoji od nekoliko stotina otočića). Brojnost otoka izrazito otežava plovidbu do Stockholma. Sam grad je sagrađen na oko 20 otoka povezanih mostovima. Nalazi se na mjestu gdje se jezero Mälaren povezuje s morem. Klima je umjereno-kontinentalna s maritimnim utjecajima i utjecajima snježno-šumske klime. Ljeta su umjereno topla, a zime hladne. Padalina ima više ljeti. Na prostoru Stockholma postoji mnogo zelenih površina koja su zaštićene kao prirodni rezervati, a postoji i nacionalni park Nationalstadsparken.Opće informacije o ŠvedskojZemljopisni položaj

Kraljevina Švedska je Nordijska zemlja u Skandinaviji. Graniči s Norveškom na zapadu, Finskom na sjeveroistoku, te Baltičkim morem na istoku. S Danskom je spojena na jugozapadu Oresundskim mostom.

Površina

449,964 km2

Broj stanovnika

9,593 milijuna (2013.)

Državno uređenje

Ustavna monarhija

Glavni grad

Stockholm, 789,024 (2007.)

Klima

Usprkos sjevernom položaju, Švedska ima relativno blagu klimu koja veoma varira. Ljeta mogu biti jako vruća, ali se skraćuju prema sjeveru. Ponoćno sunce se može vidjeti između sredine Svibnja i sredine Lipnja iznad Arktičkog kruga. Zime mogu biti jako hladne, posebno na sjeveru zemlje.

Novac

Švedska kruna. 1 kruna =100 øre . Novčanice su po SEK 1000,500, 200, 100 i 50. Kovanice po 20, 10, 5, 2 i 50 i 20 øre.

Jezik

Švedski


Search Hotels

Check-in date

Check-out date